nieuws

Bekijk de natuur eens door de ogen van Alice in Wonderland

Kinderen zijn nieuwsgierig, ze hebben nog fantasie te over. Een icoon van kinderlijke fantasie en nieuwsgierigheid is het alombekende verhaal van Alice in Wonderland.

Wow, nostalgie, één van de grijs gedraaide lievelings lp’s uit mijn jeugd en daarom een van de redenen waarom ik mijn jongste dochter de naam Alice gaf. Goed, want ik ben aan het afdwalen. Wat ik met ‘Alice’ wil zeggen is dat ik het spijtig vind dat we als volwassenen nog zo weinig gebruik maken van onze kinderlijke nieuwsgierigheid en fantasie. Spijtig als je bedenkt dat je daardoor minder goed ‘kijkt’ en zo heel wat leuke dingen mist.

Uit Alice’s Adventures in Wonderland van Lewis Carroll, 1865, illustrator John Tenniel

Er is namelijk een verschil tussen ‘zien’ en ‘kijken’. Hoe leg ik dit het beste aan jullie uit? Wel, voor diegenen die een trap in huis hebben. Weten jullie hoeveel treden deze trap eigenlijk telt? Waarschijnlijk niet. Dit komt omdat je misschien tien keer op een dag de trap op en af gaat en de trap dus wel ziet, maar de trap niet bewust bekijkt of waarneemt.  Je ziet zonder te zien. Dit gaat zo bij vele dingen.

Door onder andere een gebrek aan kinderlijke nieuwsgierigheid ga je minder bewust de wereld om je heen bekijken. Je denkt dat je alles al kent en alles al weet. Hierdoor zal je eerder onbewust de dingen waarnemen en ze ‘zien’ maar ze niet bewust ‘bekijken’. Zonde, want zo ga je minder connecteren met je omgeving en laat je vaak heel wat moois en interessants aan je neus voorbij gaan. Daarom pleit ik ervoor om af en toe wat meer met de ogen van Alice in Wonderland naar de wereld om je heen te kijken, inclusief naar de natuur. Doe je dit dan zal je zien dat je contact met de natuur intenser wordt en dat er heel wat nieuwe, spannende dingen te ontdekken vallen. Je hoeft tenslotte niet naar het andere eind van de wereld te reizen om nieuwe dingen te ontdekken! Vlakbij huis is er vaak nog evengoed veel onontgonnen gebied.

Wat ik wil zeggen is: ga af en toe eens terug naar je kindertijd en wees je bewust van de verwondering waarmee deze tijd gepaard ging. Denk aan één van de eerste woorden die je als kleine ukkepuk leerde, KIJK en doe dit vervolgens met de open verwonderde blik van een kind.

Hoe kan je dit concreet toepassen? Wel, trek bijvoorbeeld eens de natuur in en doe alsof je een ruimtewezen bent dat net met zijn ruimtetuig in het bos is geland en bijgevolg voor de eerste keer voet op de planeet aarde zet. Je ziet voor het eerst de eigenaardige bleke bollen die paddestoelen heten, je ziet lange bruine stokken met een groene kruin, je voelt een korrelige substantie onder je voeten… Kijk, voel, hoor, ruik, spring, dans en wees verwonderd. Je zal merken dat je tripje buiten heel wat intenser wordt, waardoor de kans van een positief effect van natuur op je gezondheid alleen maar toeneemt.

‘Niet weten’ is belangrijk om met ‘nieuwe ogen’ te kijken en zo nieuwe dingen te ontdekken. Gewoonte is dodelijk. Je ‘ziet’ dan niet meer, maar gaat op automatische piloot. Vandaar zou ik nog het volgende willen meegeven; wandel eens achterwaarts, doe je dagelijkse wandeling in omgekeerde richting, kies een pad dat je niet kent…

Een mens is een gewoontedier en kiest vaak dezelfde plek aan tafel, dezelfde route naar het werk, hetzelfde eten als ontbijt. Voer verandering in, zo zie je nieuwe dingen, blijf je alerter, zie je veel meer, word je beleving van je omgeving dieper. Wandel bijvoorbeeld aan de andere kant van de straat, op een ander moment van de dag (’s avonds in plaats van ’s ochtends of omgekeerd) en zie de verschillen.

Kom uit je comfortzone om nieuwe dingen te ontdekken, ervaringen op te doen en kansen te creëren. Loop op een andere manier door het bos (op handen en voeten, zijwaarts, blootvoets…), gebruik een ander verplaatsingsmiddel (een fiets in plaats van te voet of omgekeerd), neem andere mensen mee of ga juist eens alleen…

Laat het gewoon op je af komen, plan je route niet en zie, zoals de bekende filosoof en fervent wandelaar Henry Thoureau, waar je uitkomt.  Houd eventueel een route in gedachte, maar laat ruimte voor improvisatie. Laat je voeten je de weg wijzen, kies het pad dat je het meest aantrekt, blijf af en toe staan om alles in je op te nemen, te betasten, te bekijken, te beluisteren, te besnuffelen, te observeren. Geef je over aan het moment, de ervaring  van het hier en nu door je bijvoorbeeld bewust te worden van elke stap die je zet, de temperatuur en de wind op je huid, het spel van licht en schaduw in de bomen, de geuren die je neus binnenstromen, de klanken. Ga van de bekende paden af en zoek kleine weggetjes en open ruimtes. Door geen plan te hebben en van de betreden paden af te gaan, ga je sneller je neus of je intuïtie achterna en zal je sneller nieuwe dingen ontdekken. Net zoals Alice in Wonderland of de ruimtereizigers uit onze kindertijd zouden doen. En denk er tenslotte aan: wil je de band met jouw omgeving en met de natuur verdiepen, ga dan wat meer kijken in plaats van zien. Ken jij ondertussen trouwens al het aantal treden van die spreekwoordelijke trap?

nieuws

Gezonder en dichter bij de natuur met winterzwemmen

Zoals jullie wellicht al is opgevallen ben ik vanuit mijn vakgebied, de omgevingspsychologie, bijzonder geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met de link tussen natuur en onze gezondheid. Vandaar dat me in de plaatselijke bib een boek van de Deense onderzoekster Susanna Soberg in het oog sprong met de titel ‘Winterzwemmen. Zwemmen in natuurwater voor een gezonder en gelukkiger leven.’

Ik nam het boek mee naar huis, begon er op een snikhete zomerdag in te lezen en had instant goesting om het uit te proberen.

Toen ik halverwege was kreeg mijn man te horen dat er iets mis was met zijn immuniteit en daardoor mogelijks met zijn bloedvaten en zijn gewrichten; dit ten gevolge van zijn eerste anti-corona-injectie. Misschien kon het boek dat ik aan het lezen was hem wel een stukje verder helpen? Ik vorderde in het boek en las daarom met nog meer nieuwsgierigheid als tevoren over de gezondheidsvoordelen van winterzwemmen. En wat bleek; wel, de voordelen die Soberg in haar boek beschreef hadden onder andere te maken met bloedvaten, gewrichten en immuniteit. Het leek wel alsof winterzwemmen de activiteit bij uitstek was voor mensen met problemen zoals mij man. Dat zette me ertoe aan om de kennis uit dit boek kort met jullie te delen, want wellicht is hij niet de enige op de planeet die op dit moment kampt met gezondheidsklachten waarvoor winterzwemmen enig soelaas kan bieden. Als je daarnaast weet dat de herfst een uitgelezen periode is om je lichaam geleidelijk aan het koude water te laten wennen en jezelf zo op een niet al te bruuske manier in het avontuur van winterzwemmen te storten, dan is het nu een geschikt moment om jullie voor dit avontuur warm te maken.

Dus zijn jullie klaar voor een overzichtje met datgene wat ik geleerd heb van de Denen over winterzwemmen? Ik ben alvast benieuwd of jullie na het lezen ervan voldoende overtuigd zijn om jullie de komende winter in het ijskoude water onder te dompelen.

Lees het artikel verder via deze link!

nieuws

Tips om meer zen te worden met natuur

Voor deze tekst liet ik mij inspireren door de Japanse zenmonnik en tuinarchitect Shunmyo Masuno. Hij schreef over hoe je gelukkiger wordt door via zen de kunst van het eenvoudig leven onder de knie te krijgen. De natuur maakt zowel onderdeel uit van zen, van tuinen als van een eenvoudiger leven. Kortom drie zaken waar Masuno gepassioneerd door is. Niet onlogisch dus dat de natuur constant terugkomt in zijn werk.

Geïnteresseerd naar datgene wat ik van Masuno leerde, aangevuld met enkele van mijn eigen inzichten en tips om je leven te verrijken. Lees dan verder via deze link. Misschien kan je er wel iets van opsteken?

nieuws

Flower Power: De helende kracht van bloemen

Bloemen zouden weleens een soort van groene gelukspil kunnen zijn.

Bloemen zijn al sinds de oudheid alomtegenwoordig in onze maatschappij. Zo staat een bloem symbool voor onschuld of erotiek en is een boeket bloemen een universele manier om te zeggen ik zie je graag, sorry, dankjewel. Daarnaast maken bloemen deel uit van kunst, mode, cultuur en rituelen zoals een huwelijk of een begrafenis. Maar wat als bloemen iets meer zijn dan een symbool, een boodschapper of iets moois om naar te kijken? Wat als een bosje bloemen iets zou kunnen betekenen voor onze gezondheid? Sara Adriaensen, master in de psychologie, wijdt je in in de wondere wereld van bloemen en laat ons zien dat bloemen misschien weleens een soort van groene instant gelukspil zouden kunnen zijn. Magisch toch die flower power!

Klik hier voor het ganse artikel en de Floraliën Talk over dit onderwerp.

nieuws

De tuin en het anti-aging effect ervan

In een tuin gaan we niet enkel ziekte en somberheid tegen. Zelfs onze menselijke cellen blijven er jonger en gezonder.

Wat als tuinen een anti-aging effect op ons zouden kunnen uitoefenen? Zou dat geen fantastisch nieuws zijn? Tuin- en landschapsarchitect Pepijn Verheyen, gekend voor de inrichting van optimale helende omgevingen, geeft enkele geheimen prijs. Tuinen staan reeds lang in de geschiedenis bekend om hun helende eigenschappen. Recent wordt dat wat we al eeuwen instinctief aanvoelen door een indrukwekkend aantal onderzoeken bevestigd: natuur en dus ook tuinen zijn goed voor onze gezondheid. Tuinen reduceren stress, geven energie, boosten onze immuniteit, verbeteren onze concentratie en onze stemming en ga zo maar door. Maar wat als tuinen ook het verouderingsproces zouden afremmen?  

Klik hier voor het ganse artikel en de Floraliën Talk over dit onderwerp

nieuws

Wat als natuur net als wij, mensen, vrij kon zijn?

Enkele aprilse grillen. Stof tot nadenken? Stellen we ons wel vaak genoeg de vraag waarom er zo veel verschillen zijn tussen de mens en de rest van de natuur.

Wat als natuur net als ons haar zin zou doen, ondanks opgelegde maatregelen?

gezonde natuur is vrije natuur

Wat als natuur zou bepalen wie waar mocht komen? Dat zou niet uitsluitend het recht zijn van de mens.

natuur die goed is voor de mens is toegankelijke gezonde natuur

Wat als natuur zou mogen groeien, ook over een gracht. Een natuurgebied is toch geen tuin?

gezonde natuur bestaat niet bij gratie van de mens

Wat als natuur zou streven naar efficiëntie, niet naar verspilling. Grazers gooien hun voedsel toch niet aan de kant?

gezonde natuur is een efficiënt symbiotisch ecosysteem

Wat als natuur zou mogen groeien en planten niet bij duizenden omwille van soort of ras worden afgeslacht.

gezonde natuur discrimineert niet, alle organismen trachten er samen te werken en streven er in verscheidenheid naar harmonie

nieuws

De Groene Zesdaagse, Floraliën

Diverse sprekers werden voor de Floraliën Talks uitgenodigd om in maximaal 20 minuten “de presentatie van hun leven” te geven over hun gebied van expertise, over een gepassioneerd tuinen of planten project/onderwerp, of een innovatie, gezondheid, biodiversiteit of klimaat-plantenfeitje waarvan zij vinden dat het een idee is dat verspreid moet worden. 

Graag geven we mee dat twee experten van Natuur & Mens meewerkten aan de Floraliën Talks voor de Dag van de gezondheid. De Dag van de gezondheid ging door op vrijdag 7 mei. Beide onderwerpen staan, wat dacht je anders, in het teken van natuur en gezondheid.

Flower Power: De helende kracht van bloemen

Sara Adriaensen

De tuin en het anti-aging effect ervan

Pepijn Verheyen

Meer info over alle Floraliën Talks die in het teken stonden van De Groene Zesdaagse vind je hier.

nieuws

Pschitttt een vleugje magie uit de natuur! De impact van natuur op fysiologische parameters en stoffen in ons lichaam

WOW-momentje; het zien van een vos die ons volgde tijdens een wandeling. Welk effect zal dit WOW-momentje op mijn lichaam uitoefenen?

Wist je dat we het effect van natuur op onze fysieke gezondheid kunnen aflezen aan een aantal fysiologische parameters en de concentratie van een aantal stoffen in ons bloed en onze urine?

Dat natuur goed is voor onze gezondheid is dus niet enkel iets wat we instinctief aanvoelen, het is evengoed iets dat we objectief kunnen meten. Interessant toch in een tijd waarin dingen pas als waar of echt wordt aangenomen als ze ook daadwerkelijk meetbaar zijn?

Benieuwd op welke stoffen en parameters in ons lichaam natuur, zonder dat jij het ziet, een effect kan uitoefenen? Benieuwd naar welke magie er in je lichaam aan de gang is terwijl jij door het bos wandelt? Lees dan hier verder.

nieuws

De mens is natuur, maar voor hoelang nog?

Reeds enkele maanden na de start van de coronapandemie werden discussies gevoerd of ingrijpen op de menselijke natuur en het normale evolutionaire verloop van dingen wel een goed idee was. Zelf dacht ik destijds met mijn ietwat paranoïde geest, hoe kunnen we wetenschap vertrouwen als die wetenschap zo primitief is dat ze er na maanden nog niet in slaagt een deftig vaccin te fabriceren terwijl het menselijke lichaam er in de meeste gevallen slechts een paar dagen over doet om het virus te bedwingen. Het lichaam leek mij, op dat moment in die gedachte, slimmer dan de geest.

Behandelen we de wereld en onszelf niet tegen de natuur waarvan we deel uitmaken?

Persoonlijk geloof ik nog steeds dat we te weinig vertrouwen hebben in de natuur en het menselijk vermogen tot herstel en adaptatie wanneer ik zie welke maatregelen er vandaag genomen zijn in het kader van COVID-19 wereldwijd. Nu, eigenlijk moet ik zwijgen want ik nam mijn eerste AstraZeneca-prik een drietal weken terug.

Zijn we nog bereid om ons eigen biologische zijn te aanvaarden?

Sam Brokken

Donderdag passeerde me een mail met een PDF-document in. Het ging om een interview met Sam Brokken, auteur van ‘De Omgekeerde Lockdown’. Een aantal dingen die hij zegt komen harder bij me binnen dan verwacht. Ze voeden de vraagstelling rond mens en natuur en zetten aan tot denken. Niet om zo maar klakkeloos te aanvaarden, maar wel interessant. Een ding is zeker, de diepliggende geheimen die de relaties tussen de mens, zijn natuur, de processen en de omgeving blootleggen zijn nog lang niet ontsluierd.