BOEK: OVER NATUUR & GEZONDHEID. Nature Contact Disorder & de principes van Nature Contact Training

OVER NATUUR & GEZONDHEID

Nature Contact Disorder & de principes van Nature Contact Training

Contact kunnen maken met natuur wordt voor velen onder ons steeds moeilijker. Misschien voel ook jij dat aan? De kans dat jij ooit te maken krijgt met een Nature Contact Disorder is dus reëel. Zelfs al is er voldoende natuur dicht bij jou, het is niet altijd even evident om er contact mee te maken! Weten waarom, hoe en wanneer je best contact kan maken met natuur kan je daarbij helpen. Wij geloven namelijk dat je leven gezonder, rijker en zinvoller kan zijn te midden van en in contact met natuur.

Wil jij meer contact maken met natuur? Dat kan bijvoorbeeld via iets zoals Nature Contact Training. Dit soort training leert je bewust, en in het nu, om te gaan met natuur. Het is een manier om fysiek, mentaal en sociaal contact te maken met natuur in de zin van jezelf, de ander en de groene omgeving. Ben je er klaar voor?

TEKST ACHTERFLAP BOEK

Onderaan de piramide van Maslow ontbreekt er iets cruciaals en dat is contact met natuur. Naast primaire fysieke behoeften zoals eten, drinken, slapen en seks hebben we als mens namelijk contact met natuur nodig om te overleven. Contact met natuur in de zin van contact met jezelf, contact met de ander en contact met bomen, dieren, water, bloemen en planten. Je kan contact met natuur daarom gerust beschouwen als een basisbehoefte.

De mensheid is in de loop der jaren echter zo ver verwijderd geraakt van de natuur dat we haar zijn gaan beschouwen als een medicijn. En inderdaad, net zoals men de dag van vandaag gezonde voeding als een ‘medicament’ of als een soort van aanvullend middel op een klassieke behandeling gaat gebruiken, zet men tegenwoordig ook natuur in als een complementaire therapie. Dit is de wereld op zijn kop. Want net als gezonde voeding zou natuur een evidentie of een vanzelfsprekendheid moeten zijn; een basisrecht.

Leidt een leven in onze westerse verstedelijkte hoogtechnologische cultuur tot een Nature Contact Disorder? Sluit deze hypothese aan bij wetenschappelijke bevindingen? Zou een Nature Contact Training hierop een antwoord kunnen bieden? In dit verhelderende boek komen vraag en inzicht samen.

AUTEURS

Pepijn Verheyen ontwerpt als tuin- en landschapsarchitect klimaat- en natuurtuinen & therapeutische en helende omgevingen. In 2015 startte hij als landschapsontwikkelaar bij het UZ Gent. Pepijn is verder een martial artist pur sang, in de geest van het taoïstisch model. Natuur is steeds zijn uitgangspunt. Het is de unieke combinatie van inrichting, beweging en gezondheid die hij daarbij centraal stelt.

Sinds haar studie – (klinische) psychologie aan UGent in 2002 – verdiept Sara Adriaensen zich vanuit de omgevingspsychologie in het thema natuur en gezondheid.  

Sara schreef eerder de boeken Over groen en gezondheid – groen als medicijn en Doctor flower – de therapeutische kracht van bloemen. Ze is daarnaast expert voor vzw Natuur & Mens.

MEER INFO OF BESTELLINGEN