Over natuur en onze psyche: De voordelen van natuur voor onze psychische gezondheid

lezing de voordelen van natuur voor onze psychische gezondheid

Omschrijving

Dat onze omgeving er vandaag de dag anders uitziet dan deze waarin we als mens evolueerden is duidelijk. Dat dit een grote invloed heeft, op onze gezondheid in het algemeen en op onze psychische gezondheid in het bijzonder, ook. Steeds meer mensen lijden aan welvaartsziekten en aan bepaalde psychische problemen. Opvallend daarbij is dat de symptomen van bepaalde psychische klachten meer voorkomen bij mensen, die wonen of opgroeiden in een niet natuurlijke omgeving of op plekken waar er een tekort is aan natuur. Daarnaast zien we bij stadsbewoners verschillen in onder andere het microbioom en het functioneren van het brein. Verschillen die een mogelijke impact kunnen hebben op ons fysiek, sociaal en psychisch welzijn. Interessant toch?

Waarom heeft een gebrek aan natuur zo’n grote invloed? Welke rol vervult natuur in functie van onze mentale gezondheid? Hoe zit het met de processen die daartoe bijdragen? Wat zegt de wetenschap ons over de link tussen natuur en bepaalde psychische problemen zoals angst, somberheid, depressie, eenzaamheid, adhd, stress, obesitas, autisme en dementie? Levert elk type natuur dezelfde voordelen op of niet? Wat zijn de psychische voordelen van een omgeving met natuurlijke karakteristieken die we als mooi, interessant en aangenaam (biofiel) ervaren?

Aan de hand van expliciete voorbeelden, tekeningen of fotomateriaal schetsen we heel concreet verschillende invalshoeken en wegen we voor- en nadelen af. Actuele inzichten, benaderingen en hypotheses worden daarbij toegelicht en indien nodig in vraag gesteld. Zo ontdekken we wat natuur kan betekenen voor mensen met bepaalde psychische problemen.

de voordelen van natuur voor onze psychische gezondheid

  • lezing
  • doelpubliek: volwassenen (met of zonder algemene kennis)
  • duur: 60 tot 90 min.
  • Natuur & Mens i.s.m. Sara Adriaensen en Pepijn Verheyen
  • kostprijs: neem contact op via info@natuurenmens.be of bel 0495 77 33 94

Natuur & Mens: lezing de voordelen van natuur voor onze psychische gezondheid. De voordelen van natuur voor onze psychische gezondheid is niet van: Natuurpunt, Onze Natuur, Bos+, Velt, INBO, ANB (Agentschap Natuur en Bos), Tuin+, Fris in het Landschap, Landschap vzw, Kubieke Ruimte, netwerk Natuur & Gezondheid

algemeen overzicht lezingen

lezing-N&M-voordelen-van-natuur-voor-onze-psychische-gezondheid