nieuws

Lezing: Over natuur en onze (psychische) gezondheid

Dat onze omgeving er vandaag de dag anders uitziet dan deze waarin we als mens evolueerden is duidelijk. Dat dit een grote invloed heeft, op onze gezondheid in het algemeen en op onze psychische gezondheid in het bijzonder, ook. Steeds meer mensen lijden aan welvaartsziekten en aan bepaalde psychische problemen. Opvallend daarbij is dat de symptomen van bepaalde psychische klachten meer voorkomen bij mensen, die wonen of opgroeiden in een niet natuurlijke omgeving of op plekken waar er een tekort is aan natuur. Daarnaast zien we bij stadsbewoners verschillen in onder andere het microbioom en het functioneren van het brein. Verschillen die een mogelijke impact kunnen hebben op ons fysiek, sociaal en psychisch welzijn. Interessant, toch?

Waarom heeft een gebrek aan natuur zo’n grote invloed? Welke rol vervult natuur in functie van onze mentale gezondheid? Hoe zit het met de processen die daartoe bijdragen? Wat zegt de wetenschap ons over de link tussen natuur en bepaalde psychische problemen? Levert elk type natuur dezelfde voordelen op of niet?

Sprekers:

Spreekster Sara Adriaensen is master (klinische) psychologie en lid van Natuur en Mens vzw. Sara houdt zich onder andere bezig met de studie van de omgevingspsychologie.

Pepijn Verheyen is tuin- en landschapsarchitect en voorzitter van Natuur en Mens vzw. Pepijn’s lijfspreuk is ‘Natura Artis Magistra’. Pepijn is onder andere landschaspontwikkelaar voor het UZGent.

Praktisch:

Datum: woensdag 15 mei 2024

Locatie: CC Ter Vesten, Gravenplein 2, 9120 Beveren

Aanvangsuur: 20u

Meer info over prijs en tickets via deze link

In samenwerking met hortus ter saksen

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: