nieuws

Wat kunnen planten betekenen voor de student en welke zijn de meeste geschikte groene kotgenootjes?

Donderdagavond, ik ben op de terugweg van mijn uitgever en hoor in de auto op de radio een nieuwsbericht. Het gaat over een proefproject waarbij men nagaat of planten een gunstig effect uitoefenen op blokkende studenten. Normaal gezien let ik tegenwoordig niet meer zo op het nieuws; het is meestal eerder negatief en deprimerend dan opwekkend. Maar ditmaal bereikte het bericht op de een of andere manier toch het bewuste deel van mijn brein. Het bleef daar even rondwaren en zorgde voor een aantal associaties waaronder de gedachte aan het artikel dat ik op dat moment aan het schrijven was – datgene over de rozenblaadjes en de goede cijfers – en de gedachte aan mijn bezoekje aan de Gentse floraliën van een aantal weken terug. Oh ja, was het niet daar dat ik een ‘groen’ kot had gezien? Een stand die een prijs wegkaapte? Dat moest ik thuis eens nakijken?

Ja, ik had gelijk. Er is wel degelijk een link tussen het nieuwsbericht en de floraliën. Deze oeroude planten en bloemenbeurs behoort tot een van de partners van het project in kwestie. Het project dat luistert naar de toepasselijke naam ‘Blok je groen!’.  Het doel; nagaan hoe planten studenten kunnen bijstaan bij het blokken. Ruimer bekeken wil men een antwoord formuleren op de vraag: hebben planten een gunstig effect op het mentaal welzijn van de blokkende student?

Fantastisch dat er wat meer onderzoek gebeurt naar de invloed van binnengroen, dat gebeurt nog veel te weinig. De aandacht voor binnenbeplanting is ondermaats, zeker in instellingen zoals scholen en ziekenhuizen. Dit terwijl er daar net veel winst te behalen valt met de plaatsing van de juiste planten. Winst op het gebied van het mentaal, fysiek en sociaal welzijn.

Daarnaast is het zeker een must om meer initiatieven te ondernemen die specifiek te maken hebben met het verbeteren van het mentaal welzijn van onze sympathieke studentjes. Het is namelijk een bevolkingsgroep die hoe langer hoe meer te kampen heeft met mentale problemen (cijfers). En mocht het zo zijn dat planten een gunstige weerslag hebben op de blokkende student, dan is er nog veel werk aan de winkel. Want bedenk jij nu maar eens voor mij een aantal aangename groene openbare studieplekken. Niet zo simpel hé! Het is daarmee in Vlaanderen als je het mij vraagt heel armetierig  gesteld.

Goed, maar hoe ging het project ‘Blok je groen’ nu eigenlijk juist in zijn werk? Welke voorspellingen kunnen we maken op basis van bestaande, reeds afgeronde, onderzoeken? En hoe kunnen we ons kot of plaatselijke bib het beste groen inrichten?

Benieuwd naar het project, naar wat de wetenschap zegt en naar enkele tips in verband met de meest geschikte groene blok- of kotgenootjes? Waar wacht je nog op? Druk op deze link en lees snel verder.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: