nieuws

Aan alle studenten: geloof het of niet, maar hier twee bloemengeuren die jouw examenresultaten de hoogte in kunnen laten schieten

Mijn vader toen hij een jaar of zes was. Mocht de plant op de achtergrond echt zijn geweest, zou hij dan de resultaten van klein ‘Walterken’ hebben beïnvloed? Misschien wel, want ten tijde van deze opname was hij de primus van de klas en later – toen er alleen nog maar een bokaal met een karper in grijs water op zijn kamer stond – kelderden zijn cijfers en werd hij een soort van opstandig ‘varken’.

Wist jij dat ons olfactorisch systeem of simpeler gezegd onze goede oude neus rechtstreeks in contact staat met centra in ons brein die betrokken zijn bij ons geheugen? Als je hiervan op de hoogte bent, dan is het niet zo gek om te bedenken dat het opsnuiven van welbepaalde (bloemen)geuren jou een handje kunnen helpen bij het naar boven halen van herinneringen.

Meestal zijn dat herinneringen aan specifieke plekken of gebeurtenissen – neem nu de geur van meiklokjes, die voert mij terug naar de tuin van de grootmoeder van mijn man-, maar dat kunnen natuurlijk evengoed herinneringen aan bepaalde teksten of formules zijn die je de dag ervoor probeerde van buiten te blokken.

Kortom, door de link die er bestaat tussen ons reukorgaan en ons geheugen, kan je (bloemen)geuren inzetten om dingen beter te memoriseren of te onthouden.

Handig voor de studenten onder ons! Toch! Maar hoe kan je als pupil jouw examenresultaten een beetje proberen op te krikken met de geuren van moeder natuur? Benieuwd naar datgene wat ik hierover te vertellen heb, lees hier verder en ontdek wat de hond van Pavlov, Cesar Millan, rotte kaas, roosjes en jasmijn te maken hebben met een goed rapport.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: