nieuws

De waterlelies van Monet; een panoramisch natuurtafereel als meditatieruimte

Mijn dochters zijn voor het eerst alleen op vakantie geweest. De jongste nog maar net 18 en de oudste 19. Allebei dus meerderjarig en klaar om de wijde wereld in te trekken. Ze kozen voor de cultuur- en lichtstad Parijs. Bovenaan hun verlanglijstje met “must sees” stond niet zoals verwacht de Eifeltoren, maar wel een bezoek aan het Musée de l’Orangerie. Daar moesten en zouden ze de ‘Grandes Décorations’ of de zogenaamde panoramische opstelling van de waterlelies van Monet bewonderen. Dat hebben ze van geen vreemden, zelf was ik vroeger ook helemaal weg van Monet en zijn waterlelies. Ik herinner me nog vaag de warme zomerdag waarop ik een bezoek bracht aan zijn paradijslijke tuinen in Giverny. Om nog maar te zwijgen van het kinderboek over het leven en werk van deze meester. Dat sprak zo tot de verbeelding! 

Terug naar mijn meisjes. Toen ze van hun tripje terugkwamen en enthousiast over hun Franse avontuur vertelden, was er één zinnetje dat nog een hele tijd bij me bleef hangen: “Mama, wist je dat Monet de waterlelies speciaal zo heeft ontworpen dat het lijkt alsof je in het schilderij zit? En wist je dat deze unieke opstelling en dit thema hem hielp om te mediteren?” 

Wow, hier moest hier meer over weten. Hetgeen ze me toevertrouwden sloot tenslotte aan bij datgene wat ik vertelde in mijn nieuwe boek Doctor Flower, De therapeutische kracht van bloemen. Mijn buikgevoel had destijds blijkbaar al aangegeven dat de waterlelies de ideale inspiratiebron zijn voor het maken van een anti-stress boeket. Jawel, een boeket dat je ontspant en even je geest leegmaakt, net zoals dat bij meditatie gebeurt.

Benieuwd naar het verhaal en de diepere betekenis achter dit werk of anders gezegd naar de link tussen de waterlelies van Monet en meditatie en ontspanning? Nieuwsgierig waarom ik – zeker wanneer ik tegenwoordig naar het nieuws luister of mijn energiefactuur ontvang – verlang naar mijn eigen ‘Grandes Décorations’ om in weg te kruipen?

Lees hier verder

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: