nieuws

Tuinhierkwartier op de fiets

32 x 45 minuten in cadans

Elke werkdag fiets ik naar het werk: een uur heen, een uur terug. Ik ben gezegend met een prachtig parcours dat me over het jaagpad langs het water van het Netekanaal naar Mechelen voert. Het is een privilege om de natuur te zien ontwaken vanop mijn tweewieler. De aalscholver die zijn eerste vis opduikt, de reiger in de graskant, de loze visser die zich installeert, het ritselen van de bladeren… héérlijk vind ik het. Zelfs nu wanneer de herfst zich aankondigt en ik de eerste wolkjes kan blazen of de kletsnatte druppels opvang met mijn regenpak.

Mijn dagelijkse tocht geeft me ook de gelegenheid om, zo nu en dan, te genieten van muziek in mijn oren of zoals steeds vaker de laatste weken een fijne podcast. Zo ontdekte ik laatst ‘Tuinhierkwartier’. Tuinierkwartier is dé Nederlandse podcast over tuinieren gemaakt door Joost van Rooijen en Petra Vijverberg. Elke twee weken praten ze samen met een gast over een ander tuinierthema. De podcast telt ondertussen 32 afleveringen van telkens 45 minuten. Vooral aflevering 25 is even blijven hangen.

Aflevering 25: ontwerpen met de natuur

Binnen en buiten zijn gelijkwaardig
In deze episode is Martin Buijtels, concept creator bij The Dutch Wave, te gast. Het gaat over Biophilic design: het op wetenschappelijke wijze toepassen van natuur en groen in de woon- en werkomgeving gebaseerd op het wetenschappelijke inzicht. Ze praten onder andere over stromingen in de woningbouw en de woonomgeving van de toekomst. De woonomgeving van de toekomst ziet Martin als 50% groen en 50% bebouwing. Als voorbeeld noemen ze Villa Fifty-Fifty in Eindhoven, waarbij de bewoners in symbiose met de natuur en de omgeving wonen. Binnen en buiten zijn in het ontwerp gelijkwaardig gemaakt. Een visie die we bij Natuur & Mens ook delen (lees ook: we werken van buiten naar binnen).
Mijn interesse is gewekt :).

Foto’s van je eigen tuin of natuur in je buurt aan de muur
De passage waarbij Martin oproept om de ‘lokale’ natuur naar binnen te halen, tovert een glimlach op mijn gezicht: “De waardering voor de natuur begint met het zien en waarderen van het landschap direct om ons heen, en dat naar binnen te halen. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat wanneer je je muur behangt met bijvoorbeeld een foto van een tropisch strand je onbewust een kunstmatig ideaalbeeld voor jezelf creëert over wat ideale natuur is en je daarmee minder tevreden bent over wat er om je heen te zien is.”

Met andere woorden foto’s van je eigen tuin of natuur in je buurt aan de muur van je woonkamer zorgen ervoor dat we de natuur in onze omgeving meer naar waarde schatten en appreciëren. Soms kan het zo eenvoudig zijn.

Ik heb me de afgelopen weken doorheen alle afleveringen van Tuinhierkwartier geloodst en vond het fijn om te luisteren. Niet altijd hoogstaand niveau. De babbels, tips… blijven vaak oppervlakkig. Al hangt het ook wel een beetje af van thema tot thema en van gast tot gast natuurlijk. Maar het was absoluut de moeite waard om 32 x 45 minuten af te stemmen. Al fietsend in een groene omgeving heeft het me zeker geïnspireerd en getriggerd. Wil je het zelf ook eens proberen, begin gerust bij aflevering 25.

Meer lezen en luisteren: https://www.tuinierkwartier.nl/

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

Comments (2)

%d bloggers liken dit: