nieuws

Naast animal assisted therapy, ocean therapy en forest bathing nu ook flower showering of flower therapy?

Contact met natuur kan veel betekenen in het leven van mensen met psychische, fysieke en sociale problemen. Vandaar dat ik het zo belangrijk vind om de boodschap uit te dragen dat contact met natuur goed is voor ons welzijn. Temeer nu mijn zusje, die zo veel heeft gehad aan natuur, er niet meer is. 

Als jij over therapeutisch contact met natuur reflecteert, wat gaat er dan door jou heen? De kans is groot dat je denkt aan contact maken met dieren, met bomen of met water. Er bestaat immers zoiets als animal assisted therapy (therapeutisch contact met dieren waaronder hippotherapie en aquarium therapie), bosbaden (therapeutisch contact met een bos) en oceaantherapie (therapeutisch contact met water).

Maar heb jij er al eens bij stilgestaan dat er naast dieren, bomen en water nog iets anders in de natuur is waarmee jij op een therapeutische manier contact kan maken? Waarover heb ik het dan? Over bloemen.

Roger Ulrich vermeldde niet voor niets in zijn beroemde Stress Reduction Theory vier elementen uit de natuur die onze kans op overleving vergroten en daarmee een landschap aantrekkelijk en tegelijkertijd helend zouden maken. Welke zijn deze vier magische elementen? Dat is simpel; water, dieren, bomen en jawel bloemen. Op de eerste drie elementen zijn er dus al therapiëen geënt. Ik heb het dan over de hierboven reeds vernoemde hippotherapie, bosbaden en oceaantherapie.

Maar waar blijven onze bloemen. Zeker als we beseffen dat contact met bloemen evengoed therapeutisch werkt? Over het gunstige effect van contact met natuur bestaat er inmiddels een grote berg onderzoek. Dat geldt ook voor de postieve invloed van dieren, bossen en water. Dat weten we. Wat we een stuk minder weten is dat er evengoed studies over de positieve impact van bloemen op onze gezondheid voorhanden zijn.

Waarom dan naar analogie met bosbaden geen flower showering of een soort van bloementherapie? En hier maak ik meteen even een kantlijn, want het woord therapie is hier misschien iets minder op zijn plek. Dit omdat ik natuur in de eerste plaats zie als iets preventiefs. Daarmee wil ik zeggen; blijf met je voeten op de grond staan en zoek altijd professionele hulp als er echt iets schort. Natuur en dus ook bloemen kunnen iets doen, maar ze zullen je niet verlossen van zware kwalen of problemen. Daarin moeten we realistisch blijven.

Goed, hoe kom ik eigenlijk op de idee om het gebruik van bloemen ten gunste van ons welzijn meer te promoten?  Wel, enige tijd geleden vroeg uitgeverij Lannoo mij om een boek te schrijven specifiek over de therapeutische kracht van bloemen. Zelf ben ik al jaren bezig met het bestuderen van de impact van natuur op onze gezondheid en met het uitwerken van een soort van therapeutische op natuur gebaseerde training die luistert naar de naam Nature Contact Training. Bossen, water, dieren en bloemen maken daar onderdeel van uit. Toch had ik zelf niet direct gedacht om een boek uit te brengen exclusief rond bloemen, ik ben immers geen florist of zo. Echter, hoe meer ik erover nadacht en hoe meer ik over het thema las, hoe meer ik besefte dat bloemen een belangrijke plaats innemen in datgene waarmee ik bezig ben. Om mensen ter bevordering van hun mentaal, fysiek en sociaal welzijn meer contact te laten met natuur, kunnen bloemen een handig hulpmiddel zijn. Contact met bloemen maakt daarom deel uit van Nature Contact Training. Temeer omdat contact met bloemen iets relatief eenvoudig en toegankelijk is. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld een bos of dieren. Niet iedereen verkeerd namelijk in de mogelijkheid om dagelijks of weekelijks het bos in te trekken, een hond in huis te halen of een paardentherapie te bekostigen. Met bloemen daarentegen is het anders. De meeste mensen kunnen wel een bloemetje in huis halen. Dat hoeft geen peperduur boeket te zijn, enkele zelfgeplukte exemplaren of een bloeiend kamerplantje zijn op zich al voldoende.

Daarnaast is het mooie aan bloemen, ten opzichte van bomen, dat ze in zovele, vormen, kleuren en geuren bestaan en dat zoals jullie wellicht weten bepaalde kleuren en geuren helende eigenschappen bezitten. Denk in deze context maar aan het bestaan van aroma- en kleurentherapie. Ik wil daarmee niet zeggen dat er onder de bomen geen therapeutische kleuren en geuren voorkomen, maar het keuzepalet bij bloemen is nu eenmaal vele malen groter als het om de variëteit aan kleuren en geuren gaat.

Dat maakt dat bloemen extra leuk zijn om mee te experimenteren als het draait om het samenstellen van ’therapeutische’ boeketten zoals een anti-stress of een moodboosting boeket. Want het moet gezegd worden, net zoals niet alle bossen even therapeutisch zullen werken, zullen ook niet alle bloemen of bloemencreaties voor iedereen of voor eender welk probleem even helend zijn. Om te weten welke bloemen je best voor wat gebruikt, schreef ik het boek ‘Doctor Flower De therapeutische kracht van bloemen‘.. Daarin staat beschreven hoe je bloemen kan het inzetten voor onder andere stress, mood, aandacht, herstel en slaap. Want zoals je ondertussen al zal vermoeden, ben ik er van overtuigt dat bloemen net zoals dieren en bossen over een helende kracht beschikken. En misschien zegt jouw dokter volgende keer wel als jij jezelf niet lekker voelt, in plaats van ga eens in het bos wandelen, verwen jezelf eens met een mooie ruiker bloemen. Wat het ook moge zijn, een bloemendouchke of een bosbadje, onderschat de helende kracht van de natuur nooit.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: