nieuws

Gezonder en dichter bij de natuur met winterzwemmen

Zoals jullie wellicht al is opgevallen ben ik vanuit mijn vakgebied, de omgevingspsychologie, bijzonder geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met de link tussen natuur en onze gezondheid. Vandaar dat me in de plaatselijke bib een boek van de Deense onderzoekster Susanna Soberg in het oog sprong met de titel ‘Winterzwemmen. Zwemmen in natuurwater voor een gezonder en gelukkiger leven.’

Ik nam het boek mee naar huis, begon er op een snikhete zomerdag in te lezen en had instant goesting om het uit te proberen.

Toen ik halverwege was kreeg mijn man te horen dat er iets mis was met zijn immuniteit en daardoor mogelijks met zijn bloedvaten en zijn gewrichten; dit ten gevolge van zijn eerste anti-corona-injectie. Misschien kon het boek dat ik aan het lezen was hem wel een stukje verder helpen? Ik vorderde in het boek en las daarom met nog meer nieuwsgierigheid als tevoren over de gezondheidsvoordelen van winterzwemmen. En wat bleek; wel, de voordelen die Soberg in haar boek beschreef hadden onder andere te maken met bloedvaten, gewrichten en immuniteit. Het leek wel alsof winterzwemmen de activiteit bij uitstek was voor mensen met problemen zoals mij man. Dat zette me ertoe aan om de kennis uit dit boek kort met jullie te delen, want wellicht is hij niet de enige op de planeet die op dit moment kampt met gezondheidsklachten waarvoor winterzwemmen enig soelaas kan bieden. Als je daarnaast weet dat de herfst een uitgelezen periode is om je lichaam geleidelijk aan het koude water te laten wennen en jezelf zo op een niet al te bruuske manier in het avontuur van winterzwemmen te storten, dan is het nu een geschikt moment om jullie voor dit avontuur warm te maken.

Dus zijn jullie klaar voor een overzichtje met datgene wat ik geleerd heb van de Denen over winterzwemmen? Ik ben alvast benieuwd of jullie na het lezen ervan voldoende overtuigd zijn om jullie de komende winter in het ijskoude water onder te dompelen.

Lees het artikel verder via deze link!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: