nieuws

GROENE EN BLAUWE STEDEN: NATUUR EN MENSELIJKE GEZONDHEID IN EEN STEDELIJKE OMGEVING

hoge-gezondheidsraad-groene-blauwe-steden
GROENE EN BLAUWE STEDEN: NATUUR EN MENSELIJKE GEZONDHEID IN EEN STEDELIJKE OMGEVING

hoge-gezondheidsraad-groene-blauwe-steden

In november 2021 verscheen er een baanbrekend rapport van de Hoge Gezondheidsraad. Het rapport met de titel ‘Groene en blauwe steden:
natuur en menselijke gezondheid in een stedelijke omgeving’ illustreert dat de Belgische FOD Volksgezondheid aandacht besteedt aan het onderwerp natuur en gezondheid. Dit kunnen we uiteraard enkel maar toejuichen. Het rapport mag gerust baanbrekend worden genoemd. Het is een belangrijke stap richting de erkenning van het belang van de goede werking van ecosystemen of natuur en de voordelen daarvan voor de menselijke gezondheid.

Heeft dit rapport dan geen gebreken? Ongetwijfeld wel, er is nog een hele lange weg af te leggen. Toch tracht de raad enkel conclusies te trekken op basis van gegevens die ondertussen beschikbaar en voldoende onderbouwd zijn. Er wordt daarbij verwezen naar (samenvattend)onderzoek, evidence-based voorbeelden en wetenschappelijke literatuur…

Natuur & Mens

We zouden onze naam geen eer aandoen mochten we ons niet verdiepen in dit document. De thema’s gezonde natuur en natuur en de gezondheid van de mens zijn immers beide thema’s die we zullen implementeren en richting geven binnen het ontwerp van een meer natuurlijke omgeving en de omgevingsaanleg richting meer natuur. Denk daarbij aan de richtlijnen, voor professionelen en particulieren, en het natuurlabel dat Natuur & Mens aan het uitwerken is.

Verder zijn we oprecht geïnteresseerd in uw mening over dit document; Dit zowel inhoudelijk als betreffende de benadering van natuur voor de menselijke gezondheid. Stuur uw bedenkingen en/of bemerkingen gerust door naar ons. Uw mening draagt zo straks bij tot heldere richtlijnen voor een gezondere natuurlijke omgeving die surplus voordelig is voor de gezondheid van de mens.

Wie geïnteresseerd is kan via deze link het rapport bekijken.

hoge-gezondheidsraad-groene-blauwe-steden

referentie: Hoge Gezondheidsraad. Groene en blauwe steden: natuur en menselijke gezondheid in een stedelijke omgeving. Brussel: HGR; 2021. Advies nr. 9436.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: