nieuws

Gezocht: Enthousiaste groep jonge gezinnen voor een voortuin-make-over

Samen met jullie wil Kind & Samenleving en de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) nadenken over een speelse, groenere en kindvriendelijke voortuin. Ze zijn op zoek naar gezinnen in Stad Antwerpen, Regio Mechelen of Provincie Vlaams-Brabant, om hun voortuin te helpen ombouwen.

Stel je kandidaat tot en met 1 mei 2018!


WAAROM EEN VOORTUIN MAKE-OVER?

Te veel nutteloze voortuinen
Hoe zien de voortuintjes in jullie buurt eruit? Strak, saai, veel stenen, auto’s, doods,…?
Nochtans zouden voortuintjes heel fijne speelplekken kunnen zijn. Voor jongere kinderen is het ideaal om er te spelen met vriendjes, zo vlak bij huis en ouders die een oogje in het zeil kunnen houden.

Een typisch beeld van een recent verkavelde wijk in een Vlaamse dorpskern.
Ook Natuur & Mens streeft naar een geheel van voortuinen die de leefbaarheid van onze straat vergroten.

Samen een betere voortuin bouwen voor jonge kinderen
Zij willen samen met jullie nadenken over een speelse, groenere, avontuurlijke en kindvriendelijke voortuin. En ze gaan meteen ook samen met jullie aan de slag om te bouwen, te graven en te spelen met buren en vrienden.

Samen timmeren en graven
Ze komen bij jullie bewonersgroep langs om de voortuin aan te pakken samen met kinderen. Kinderen mogen mee timmeren, graven en planten. Mama’s en papa’s ook. En uiteraard moeten ze wel willen gaan voor een serieuze make over.


WAT BIEDEN ZIJ?

2 bewonersgroepen krijgen 3 gratis workshops
Tussen mei en augustus 2018 komen ze ter plaatse en bieden wij de winnende enthousiastelingen gratis 3 workshops aan. Ze bedenken samen met kinderen en ouders ideeën en gaan meteen aan de slag.

Inspiratie en begeleiding
Ze komen jullie inspireren, stellen mee (basis)materiaal ter beschikking om van start te gaan en helpen plannen maken en uitvoeren. En bovenal: ze vragen het aan kinderen zelf, zodat het een écht kindvriendelijke tuin wordt.

De ideale voortuin maken
De uiteindelijke bedoeling is om een model te maken van de ‘ideale’ kindvriendelijke voortuin. Voortuinen die met kinderen zijn bedacht en gemaakt. Daarmee willen ze andere bewoners, maar ook ruimtelijk planners ideeën meegeven om tot kindvriendelijkere voortuinen te komen.

Een startbudget van 800 euro
Er is voor de 2 projecten telkens een startersbudget van 800 euro voorzien voor de aankoop van materiaal (bijv. zand, paletten, plantgoed, stenen, boomstammen,…) of de bouw van constructies.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: