nieuws

De fysieke ‘Groene Zesdaagse’ van de Floraliën

Floraliën zijn lentefeesten ter ere van godin Flora, ingevoerd anno 516 na de stichting van Rome. Verwijzend hiernaar en naar onze missie/visie/waarden, waarin we mensen willen activeren en verbinden rond horti-cultuur, wil KMLP jaarlijks tijdens het begin van de lente een podium aan alle geledingen binnen onze sector.

In onze maatschappij worden de gezondheids- en welzijnsvoordelen van leven in een groene omgeving en tuinieren steeds belangrijker. Daarom legt KMLP ook steeds meer de nadruk op de heilzame werking van bloemen en planten, de lokale sierteeltsector, biodiversiteit, klimaat, innovatie en gezondheid.

Met De Groene Zesdaagse willen we jaarlijks thema’s binnen dit verhaal aanboren. In 2021 bood Floraliën onder de noemer ‘De Groene Zesdaagse’ een uiteenlopend aanbod aan online workshops, interessante tips & tricks, talks van experts en een hybride event in open lucht voor zij die graag de natuur intrekken. De Groene Zesdaagse is bij de eerste jaargang succesvol gebleken en wij bouwen hier graag een vervolg op.

Voor DG6D 2023 organiseert Floraliën lezingen en panelgesprekken met experts binnen de sierteelt en met een koppeling naar gezondheid.

Momenteel staan volgende GRATIS lezingen en panelgesprekken nog op de agenda:

• Start 19u00

• Locatie Liberas, Kramersplein 23 te Gent (pleintje vlakbij St Pietersplein en de Overpoort).

23 mei Lezing Sara Adriaensen | Doctor Flower, de therapeutische kracht van bloemen?
Vanuit haar opleiding in de (klinische) psychologie en haar jarenlange onderzoek naar de link tussen natuur en gezondheid, leerde Sara welke helende kracht natuur en dus ook een bloem kan hebben. Via de wetenschap kwam zij te weten dat contact maken met bloemen een belangrijke meerwaarde kan betekenen voor ons fysiek, psychisch en sociaal welzijn. Maar welke therapeutische effecten kunnen bloemen meer specifiek op ons uitoefenen? Zouden bloemen bijvoorbeeld stress kunnen verminderen, de slaap kunnen verbeteren, het gemoed kunnen boosten, de concentratie kunnen bevorderen? En als dit zou kunnen, hoe doen ze dat dan, hoe gaat dat juist in zijn werk en hoe kunnen we dit – met behulp van een therapeutisch boeket – naar de praktijk vertalen? Benieuwd? Kom het allemaal te weten tijdens deze lezing!

13 juni Lezing Marc Verachtert | Sponstuinen en waterdoorlaatbaarheid van onze bodem Heel wat tuinen krijgen het moeilijk nu onze zomers warmer en droger worden, afgewisseld met periodes van zware regenval. De oplossing om jouw tuin te beschermen, ligt bij de bodem. Die moet zich gedragen als een spons: water opnemen, vasthouden en terug afgeven aan de omgeving als het nodig is. Door enkele eenvoudige aanpassingen, bescherm je jouw tuin tegen extreme weersomstandigheden. Een sponstuin is niet alleen mooi groen, maar ook een meerwaarde voor de natuur. Je kan op alle plaatsen starten met een sponstuin, van voortuin over dak en gevel tot achtertuin en balkon. Bedoeling is om stukjes groen zo in te richten dat water eenvoudig kan terugstromen naar de natuur.

16 mei | Biodiverse plantkeuze voor tuinen en openbaar groen: “Eigen planten eerst? Of moeten we tolerant zijn?” Tijdens dit panelgesprek wordt door experten uit verschillende hoeken ingegaan op het belang van de juiste plantkeuze om een bijdrage te kunnen leveren aan de biodiversiteit. Tijdens de inleidende lezing wordt uitgelegd wat het belang van biodiversiteit is voor ons als mens, en wordt het verschil uitgelegd tussen inheemse en uitheemse planten.
Daarna starten de experten uit openbaar groen, tuinaanneming, sierteelt, onderzoek en tuincentra het debat.

31 mei | Stadslandbouw, onze toekomst? In containers, op daken en verharde terreinen, in leegstaande gebouwen en kelders … onder stadslandbouw valt een hele waaier aan manieren om voedsel te telen.
Lokaal produceren en verkopen binnen een gecontroleerd ecosysteem, dat is het doel van de bedrijven die aan stadslandbouw doen. Daarbij gebruiken ze de stromen die in de stad aanwezig zijn. Wereldwijd zijn er tal van voorbeelden van hoe innovatieve stadslandbouw er kan uitzien. Wij gingen kijken in de Verenigde Staten hoe jonge ondernemers voedselproductie tot dicht bij de consument brengen.
Maar ook in ons eigen land komt stadslandbouw meer en meer op. Bedrijven experimenteren met vernieuwende technieken en verschillende organisaties zetten zich in om deze bijzondere vorm van landbouw in de kijker te zetten. In het panelgesprek willen we verschillende aspecten van stadslandbouw aan bod laten komen zoals de visie vanuit stedelijk perspectief, vanuit het uitbouwen van een commerciële activiteit, economische analyses van stedelijke en peri-urbane landbouw en burgerinitiatieven.

SCHRIJF JE VOORAF IN via deze link

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: