Tips om meer zen te worden met de natuur

Sta eens een kwartiertje vroeger op en ga naar een plek in de natuur waar je alleen kan zijn. Loop als het kan op blote voeten, het liefst over een stukje nat gras. Observeer en ervaar de veranderingen van de natuur in de ochtend; de zon die opkomt, de dingen die wakker worden, komorebi of het gefilterde licht dat door de bomen speelt en schaduwen creëert,  dauw op het gras, de lucht die stilletjesaan opwarmt, de specifieke geuren van de ochtend.

Ga in de overwinnaarshouding naar de zon toe staan en begroet de dingen in de natuur, geef een aantal van deze dingen een troetelnaam. Merk je na een aantal dagen een verschil in je gevoel tegenover die dingen die je geen naam gaf en die dingen die je niet begroette?

Gebruik een luide diepe stem, spreek diep vanuit je buik. Dit activeert je hersenen, maakt je brein wakker en motiveert je. Sla een aantal  keer een kreet à la Tarzan en roffel daarbij met beide losse vuisten zachtjes op de borst.

Zonsopgang en zonsondergang zijn magische momenten in de natuur. Test het zelf maar eens uit.

Nu is het tijd om meermaals bewust te ademen en zo te genieten van de ochtendlucht die je lijf binnenstroomt. J

Je kan ervoor kiezen om trager en dieper dan normaal adem te halen vanuit je buik en zo, door je parasympatisch zenuwstel te activeren, te ontspannen. Ga hiervoor zitten met rechte rug of ga liggen op een matje. Sluit je ogen en adem vanuit je onderbuik, dat wil volgens Masuno zeggen dat je jezelf daarbij concentreert op het puntje onder je navel en niet op je borst. Als je nu volledig uitademt merk je dat de inademing als vanzelf volgt.  Een trucje dat ik gebruik is om vier tellen rustig langs je neus in te ademen, 7 tellen je adem vast te houden en 8 tellen langs je mond uit te ademen alsof je een kaars uitblaast. Herhaal deze cyclus vier maal (4×4-7-8). Laat de rust en de flow van je adem maar gerust over je heen komen. Zalig toch!

Zo, nu ben je klaar om aan je dag te beginnen met een kopje koffie of nog beter een kopje kruidenthee. Het is een grote meerwaarde als je daarvoor eerst zelf de kruiden kan plukken of de bonen kan malen, water kan koken, vuur kan maken… Je zal zien dat de tijd en inspanning die het maakproces kosten achteraf zorgen voor extra genot en waardering.

Staat het kopje voor je neus, drink het dan met heel je hart. Concentreer je op het drinken van de thee zelf; welke smaak geeft dit in je mond, hoe voelt dat, voel je de warme drank door je keel lopen…? Wees dankbaar voor de natuur die je dit kopje gegeven heeft, stel jezelf het veld voor waar de thee werd geplukt, de mensen die ervoor gewerkt hebben. Beschouw de thee als een soort van medicijn voor je lichaam en je geest. Tot zover het ochtendritueel.

Maar niet enkel aan het begin van de dag, evengoed in de loop van de dag, is het goed om af en toe een plek in de natuur op te zoeken. Een plek waar je even alleen kan zijn, waar je tot jezelf kan komen, waar je in contact kan komen met het hier en nu. Denk eens na, wat is de beste plek om rust te bereiken en te mediteren; wat houdt die plek in voor jou? Moet die plek toegang tot stromend of stilstaand water verschaffen, een boom, bloemen, dieren, een rots… bevatten? Probeer deze droomplek ook fysiek, in de realiteit, te zoeken. Hopelijk vind je de juiste locatie.

Voor de meesten onder ons zal het echter heel moeilijk zijn om een plek, die voldoet aan de gewenste eisen, dicht bij huis te vinden. Ik geef als omgevingspsychologe daarom regelmatig de raad om, indien mogelijk, zaken van je droomplek mee te nemen naar je thuis. In mijn ogen kunnen dat ook kleine dingen zijn die je herinneren aan of verbinden met het gevoel dat je had op je favoriete plek. Masuno adviseert om elementen ervan in de vormgeving van je tuin, op je balkon of in je huis, te integreren, maar dan eventueel op kleinere schaal in vergelijking met de natuur. Heb je zo’n plek gecreëerd, met elementen waar jij je goed bij voelt en rustig van wordt, mediteer dan eens een aantal keren op deze plek. Wat merk je? Word je band met deze plek er groter door? Roept deze plek na een tijdje automatisch gevoelens van rust en kalmte op als je alleen nog maar aan deze plek denkt?

Als afsluiter nog iets voor de avond: zoek een plaats op waar je al zittend van de zonsondergang kan genieten. Doe dit, alleen of samen met een aantal andere mensen, in stilte. Oberveer hoe de zon langzaam wegzakt achter de horizon en wees dankbaar dat je weer een dag geleefd hebt, je zal zien dat dit moment je geest en je hart zal verwarmen.

Veel succes met het uittesten van deze tips!

Shunmyo Masuno. Zen & de kunst van eenvoudig leven. Boekerij 2019