(Mild) tuinieren voor gezondheid, natuur als basisrecht?
‘(mild) tuinieren voor de gezondheid’ / debat met Brenda Froyen, Lotte Mortier De Borger, Pepijn Verheyen, Sara Adriaensen, Paul Schrijvers, Ronny Saelen / Manifiesta 2023
Waar gingen de gesprekken over?
Lotte Mortier De Borger
Lotte schrijft als huisarts natuur op doktersvoorschrift voor. Ze vertelde over deze toepassing en gaf daarbij aan dat natuur volgens haar een belangrijk puzzelstuk kan zijn bij de behandeling van een patiënt. De voordelen van natuur ziet ze zowel preventief als curatief. Verder werden haar een aantal vragen gesteld over het boek ‘Natuur op doktersvoorschrift, Hoe buiten zijn ons gezond houdt’. Lotte schreef haar thesis over ‘Natuur op voorschrift’ en is nog steeds deel van de leerstoel ‘Zorg en Natuurlijke leefomgeving’ aan de UA, waar ook Dirk Avonts, Hans Keune en Roy Remmen – de auteurs van ‘Natuur op doktersvoorschrift’ – toe behoren. Het was dan ook een zeer bevlogen gesprek.
Sara Adriaensen
De maatschappij kampt met een Nature Contact Disorder en natuur zou een basisrecht moeten zijn; met die quotes zette Sara de puntjes op de i. Aan de hand van verwijzingen naar haar twee eerdere boeken ‘Over groen en gezondheid, Groen als medicijn?’, ‘Doctor Flower, De therapeutische kracht van bloemen’ en verwijzingen naar tal van wetenschappelijk onderzoek rond groen/natuur en gezondheid gaf de ‘omgevingspsychologe’ aan welke voordelen natuur kan bieden. Verder lichtte ze de mogelijke oplossingen voor een verstoord contact met natuur toe en verwees ze hierbij naar haar nieuwe boek ‘Nature Contact disorder en de principes van Nature Contact Training, Wat is een natuurcontactstoornis? En wat kan een natuurcontacttraining voor jou betekenen?’ dat eind 2023 verschijnt.
Ronny Saelen
Dat een passie zoals tuinieren veel meer dan het kweken van de eigen groentjes is daar getuigt het verhaal van Ronny over. Tuinieren brengt een mens niet enkel rust en vreugde, maar is ook een tegengif voor het zwarte gat dat soms volgt na een lange carrière. Ronny vond inspiratie bij Wim Lybaert en voelt sinds hij startte met een moestuin dagdagelijks de kracht die uitgaat van tuinieren aan den lijve. Het passioneel dat werd gebracht kan een inspiratie zijn voor velen.
Pepijn Verheyen
Wanneer we denken aan natuur voor de gezondheid dan mag het duiden van het belang van een geschikte omgeving niet ontbreken. Met de landschapsarchitectuur als uitgangspunt werd aangebracht hoe een inrichting of vormgeving al dan niet bijdraagt aan een omgeving die ons mensen gezonder maakt of de kans biedt gezond te zijn. Er werd verwezen naar onder andere therapeutische tuinen, het creëren van een helende omgeving, omgevingsstandaarden en tools die kunnen helpen bij het gezonder maken van de omgeving.
mild tuinieren voor de gezondheid / gesprek met Lotte Mortier De Borger, Pepijn Verheyen, Sara Adriaensen, Paul Schrijvers, Ronny Saelen / Manifiesta 2023 / Brenda Froyen was geëxcuseerd
OM TE ONTHOUDEN
Wist je dat er de dag van vandaag heel wat wetenschappelijke studies voorhanden zijn die aantonen dat tuinieren of bezig zijn in en met de natuur tal van voordelen oplevert voor onze gezondheid? En dat mag je letterlijk nemen, want hoe bewuster en intensiever het natuurcontact met bloemen, bomen, planten, dieren en water, hoe positiever het effect kan zijn. Je onderdompelen in het groen, het nemen van een bosbad of flower shower, mild tuinieren, aan mindfulness doen in een natuurrijke omgeving… het zijn allemaal zaken die je op mentaal, fysiek en sociaal vlak veerkrachtiger maken.
Betekent contact maken met natuur gewoon een extra dosis geluk of is het eerder een groen vitamientje of een goedkoop medicament met nauwelijks of geen bijwerkingen? Voor de drie valt misschien wel iets te zeggen. Natuur werkt sowieso preventief, maar wordt vanuit een meer curatief oogpunt tegenwoordig ook weleens een complementair medicijn genoemd.
Hoe je het ook draait of keert, (mild) tuinieren en tijd doorbrengen in gezonde natuur is een basisrecht en kan voor jou en onze maatschappij heel wat betekenen.