BEERVELDE 6,7 EN 8 OKTOBER 2017

NATUUR & MENS ONDERZOEK

Natuur & Mens; paddenstoel en natuur.
Dat fungi (schimmels/paddenstoelen/zwammen) belangrijk zijn en zorgen voor een evenwicht in de natuur staat meer dan ooit buiten discussie. Om de impact en de omvang van paddestoelen of schimmels te illustreren verwijzen we graag naar een unieke honingzwam, in de Amerikaanse staat Oregon, die naar schatting 2400 jaar oud is en een ondergronds mycelium heeft met een omvang van 890 hectare. Niet verwonderlijk dus dat schimmels tot de grootste levende organismen op aarde behoren.We weten verder dat diverse planten, zoals beuken en eiken, stoffen uitwisselen met schimmels en ze inzetten voor het ondersteunen van bepaalde vormen van onderlinge communicatie. We spreken in dit kader over het wood wide web dat net zoals het world wide web van internet, via communicatie die verloopt via draden (in dit geval schimmels), iedereen met elkaar verbindt. Fungi zijn vast en zeker één van de belangrijkste levensvormen op onze planeet. Op dit moment gebruiken we als mens fungi om onder andere de bodem te verbeteren en de opbrengst of slaagkans van planten in de tuin en op de akkers te vergroten. Een ander mooi voorbeeld is het gebruik van stoffen die in fungi voorkomende ter bestrijding van ziektes en plagen. Men vindt hiervan zowel toepassingen in de tuin als in de geneeskunde (denk maar aan het eerste antibioticum dat bestond uit de schimmel penicilline).

tuindagen-Beervelde-fungi-test

Natuur & Mens met de natuurtype-test op Beervelde.
Helemaal in het teken van de paddenstoel (fungus) en de natuur trekt Natuur & Mens met een unieke ‘kijk en geur’ test naar de tuindagen van Beervelde. Zijn wij fungi? Nee (alhoewel we wel voor een stuk uit bacteriën, virussen en schimmels bestaan). Zijn wij natuur? Ja. Mensen zijn dan wel geen echte fungi maar ruimen ook graag op. De meesten houden het graag netjes. Hoe we dit doen is net als bij fungi divers. De tuindagen lijken daarom de ideale gelegenheid om ons opruim-gedrag in kaart te brengen. Sommigen gaan bij de bestrijding van plantensoorten, insecten en mossen agressief te werk.  Anderen denken zeer doordacht te handelen.We noemen het bestrijding van onkruid, ziekten en plagen. Zonder een waardeoordeel te vellen willen we bij Natuur & Mens te weten komen hoe tuin- en natuurliefhebbers denken en handelen. Zit er enige logica in? Zijn we consequent en/of bewust bezig?

Benieuwd? Kom dan gerust naar onze beursstand in Beervelde. We ontvangen je in stand 106 met open armen. Neem kort de tijd en ontdek samen met ons jouw unieke ‘natuurtype’ via de natuurtype-test.