Het oerbos in een snelkookpan
Een bos zo groot als een tennisbaan, maar dertig keer dichter begroeid en honderd keer biodiverser.
Dat is het principe van een Tiny Forest.
Een bos ter grootte van een tennisveld is misschien wel dé oplossing om op een klein oppervlak veel biodiversiteit in stedelijk gebied te realiseren en gelijktijdig te zorgen voor een leer- en ontmoetingsplek voor jong en oud in de wijk. Daan Bleichrodt van het IVN, Instituut voor Natuureducatie, haalde de methode daarom naar Nederland en legde in december 2015 de eerste Kleine Wildernis aan in Zaandam. Het bos in Zaandam groeit als kool, de bomen zijn al meer dan vijf meter hoog. Het bos trek ook allerlei dieren aan: vogels, vlinders, bijen en konijnen, maar we vinden er zelfs ook kikkers en rivierkreeften ”aldus Daan. Inmiddels is men in Nederland bezig met de aanleg van 8 andere Tiny Forests.
Een prettige en gezonde plek voor plant, dier en mens.
Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.
Kinderen beleven wildernis
Kan je échte wildernis beleven in een buurt? Een Tiny Forest maakt dat mogelijk. Kinderen planten het bos zelf aan en worden daarna Wilde Wachters. In groepjes zijn ze aan maand lang boswachter van hun eigen bos. Ze wieden onkruid, monitoren diertjes en de groei van bomen en geven rondleidingen. Na twee jaar is het bos zelfvoorzienend en is het een leuke speel- en ontdekplek. Daan Bleichrodt vertelt over het belang van spelen in de natuur voor kinderen: “Spelen in de natuur heeft een positief effect op de gezondheid van kinderen. Daarbij is de afstand tussen kind en natuur groter dan ooit. Een Tiny Forest voor de deur prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft kinderen de kans om de natuur in de eigen leefomgeving spelenderwijs te ontdekken.”
Elke buurt zijn eigen minibos
“IVN werkt aan een (be)leefwereld waarin contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is. Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. Een Tiny Forest in de buurt verbindt mens en natuur en brengt ook buurtbewoners dichter bij elkaar. Een Tiny Forest is meer dan alleen een bos. Het is een bos van de buurt, waar zowel scholen en buurtbewoners, jong en oud, bij worden betrokken. Een buitenlokaal is onderdeel van het minibos. Op deze manier leren kinderen buiten over de natuur. IVN vindt het belangrijk dat een Tiny Forest altijd deze elementen bevat, daarom is het merk officieel vastgelegd als Registered Trademark. De naam kan alleen gebruikt worden in overleg met IVN.”
Meer informatie over Tiny Forests : IVN, www.ivn.nl
Dit praktijkvoorbeeld komt uit de inspiratiebundel ‘meer ruimte voor buiten spelen’ van Goe Gespeeld! en Jantje Beton. Interviews, verhalen en foto’s bieden inspiratie aan lokale besturen rond buiten spelen.