nieuws

Intelligent Trees; een documentaire die je zeker niet mag missen!

De wereldberoemde Duitse boswachter Peter Wohlleben heeft na zijn boek – Het verborgen leven van bomen – nu ook een documentaire gemaakt. Hierin vertelt Wohlleben samen met de Canadese wetenschapster Suzanne Simard over hoe bomen functioneren in de bossen waarin ze leven. Tientallen jaren observatie en onderzoek leverden verbazingwekkende wetenschappelijke bevindingen, over de communicatie tussen bomen, op. Bomen ‘praten’, hebben familiebanden en vriendschappen, dragen zorg voor hun kleintjes en voor elkaar. Dit en nog veel meer ontdekken we in deze fantastische film.

Wie dacht dat bomen statische alleenstaande passieve organismen zijn zonder gevoelens zal bij het zien van deze documentaire van de ene verbazing in de andere vallen. Bomen zijn net zoals wij intelligente sociale wezens, met een geheugen en emoties, die in een netwerk samenleven en actief met elkaar communiceren. Meer nog, er valt als mens heel wat te leren van hoe bomen in een soort van community met elkaar samenleven. Zeer inspirerend!

Veel van wat er in ‘Intelligent Trees’aan bod komt konden we al eerder lezen in Peter Wohllebens boek. In deze zin is er wel wat overlap tussen het boek en de documentaire. Het speciale aan de film is echter dat aan de observaties uit het boek nu ook de laatste bevindingen uit wetenschappelijk bosonderzoek worden gekoppeld. Er gebeurt immers zoveel boven en onder de bodem van het bos; dingen waar wij geen weet van hebben. Deze film is echt een eyeopener. Een wandeling door het bos zal voor velen, na het zien van deze prent, nooit meer hetzelfde zijn.

Leave a Comment

%d bloggers liken dit: